Dostupni linkovi

Počinje suđenje za aferu "Brodosplit"


Na Županijskom sudu u Splitu počinje suđenje u aferi u kojoj je pranjem novca Brodosplit oštećen za 4,7 milijuna dolara. Za zloporabu položaja optuženi su Drago Maček, koji je 2005. i 2006. zastupao njemački Wessels, tadašnji direktor Brodosplita Goran Vukasović, i komercijalist Ante Luetić. Optuženi su i Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Ivan Cesarac, Danijel Nikolić i Hrvoje Matovinović.

Afera Brodosplit otkrivena je 2006. kada je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu. Tadašnja se uprava Brodosplita s Wesselsom, koji je naručio četiri tankera, dogovorila o poslu po cijeni od 51,5 milijuna dolara po tankeru, ali je Vukasović sklopio dodatna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto od ugovorene cijene za proviziju. Kada je naručitelj Wessels uplatio pet miljuna dolara predujma, Brodosplit je od toga 4,7 miljuna dolara vratio na naručiteljeve ciparske račune.

Novac je bio prebačen na račun tvrtke u Grazu u Austriji, u kojoj je jedini ovlaštenik bio prvooptuženi Drago Maček koji je podizao novac i doznačivao ga na račun ostalih optuženika za pranje novca. Tramontana, Donkov, Matovinović, Nikolić i Cesarac taj su novac, navodi se u optužnici, primali u Austriji. Osim na svoj i privatne račune, tih pet optuženika Maček je, kako se navodi u optužnici, isplatio s 200.000 eura 'na račun nizozemske tvrtke u vlasništvu njemačkog državljanina' te s oko 311.000 dolara na račun 'američke tvrtke u vlasništvu britanskog državljanina'.
XS
SM
MD
LG