Dostupni linkovi

Romni izlaže svoju spoljnu politiku



Republikanski kandidat za Belu kuću Mit Romni danas će se u govoru kritički osvrnuti na spoljnu politiku predsednika SAD Baraka Obame i njegovu pasivnost prema porastu ekstremizma na Bliskom Istoku.

Njegov govor unapred je danas podeljen medijima.

S ovim govorom, koji se najavljuje već nekoliko dana, Romni se nada da će moći da smanji Obaminu prednost u anketama, posle dobijenih poena na njihovoj prvoj debati, i pokaže se kao kandidat koji je sposobniji da se suoči sa globalnim problemima i koji može da drži SAD bezbednim od terorističke pretnje.

On će takođe pokušati da umanji štetu od nekoliko gafova u spoljnopolitičkim izjavama u govoru koji će održati danas na vojnom institutu u američkoj državi Virdžiniji.

Romni će pokušati da pokaže svoje kvalitete budućeg šefa drzave u oblastima spoljne politike i odbrane, za koje većina Amerikanaca ima više poverenja u Baraka Obamu.

Republikanci su osudili reakciju Obamine administaracije na napad na američki konzulat u Bengaziju, u Libiji, 11. septembra ove godine i to što se čekalo nekoliko dana pre nego što je napad okarakterisan kao "teroristički" i što su bile podcenjene antiameričke pretnje.

U napadu je ubijen američki ambasador i još tri Amerikanca.

Romni je osudio strategiju "nade" Baraka Obame i rekao da želi da promeni kurs američke bliskoistočne politike.

Takođe je proglasio da je prvi američki geopolitički neprijatelj Rusija, a ne na primer Iran, a pogodio je i Španiju koju je prošle nedelje uzeo za primer kao vladu s nekontrolisanom potrošnjom.

U anekti sprovedenoj krajem septembra 46 odsto ispitanika je smatralo da bi Obama bio bolji nego Romni u spoljnoj politici, dok je njih 40 odsto smatralo obrnuto - to je napredak za Romnija u odnosu na anketu obavljenu u julu (47 odsto za Obamu, a 32 odsto za Romnija).
XS
SM
MD
LG