Dostupni linkovi

Privreda Ekvadora ojačala posle globalne recesije


Agencija Mudiz je podigla dugoročni rejting obveznica vlade Ekvadora sa CAA2 na CAA1 sa stabilnim izgledima, pošto je to ranije učinila i agencija Standard i Purs.
Prema proceni Mudiza, država u Andima je i dalje duboko na teritoriji "bezvrednih", ali je sve sposobnija da pronađe izvore finansiranja, prenela je novinska agencija Rojters.

Mudiz je zasnovao poboljšanje rejtinga Ekvadora delimično na "kapacitetu vlade da obezbedi pristup novim inostranim investicijama (na primer iz Narodne Republike Kine) posle proglašavanja nesolventnosti 2008".

Dobro stanje ekonomije navelo je Standard i Purs da početkom juna poboljša dugoročni dužnički rejting Ekvadora sa B- na B.

Ta država kod agencije Fič ima rejting B-, takođe sa stabilnim izgledima.

Ekvador se isključio sa tržišta kapitala pošto nije uspeo da servisira dug od 3,2 milijardi američkih dolara u globalnim deonicama pre gotovo četiri godine.

Mudiz je zabeležio da je Ekvador nastavio da servisira sav svoj dug.

Od tada je Ekvador svoje potrebe za finansiranjem zadovoljavao bilateralnim kreditnim sporazumima, u najvećoj meri sa NR Kinom.

Prošle godine je administracija predsednika Rafaela Koreje potpisala ugovore o kreditima sa Pekingom vredne preko 2,5 milijarde dolara.

Prošlog novembra je predsednik Korea izjavio da njegova vlada pregovara sa bankom iz NR Kine o novom zajmu od 1,7 milijardi dolara.

Ekvador, sa preko 15 miliona stanovnika koji žive na više od 283.000 kvadratnih kilometara, je najmanja članica Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEK), vodeći izvoznik banana u svetu, kao i značajnih količina kafe, rakova, kakaovca i cveća.

Centralna banka Ekvadora je snizila prognoze o privrednom rastu za 2012. sa 5,4 odsto na 4,8, posle većeg od očekivanog usporavanja u prvom kvartalu, delimično zbog nižim prihoda od nafte.
XS
SM
MD
LG