Dostupni linkovi

Leon Paneta sa Si ĐinpingomAmerički sekretar za odbranu Leon Paneta sastao se u sredu sa potpredsednikom Kine Si Đinpingom, u okviru nedeljnog obilaska Azije i Pacifika i promocije premeštanja vojnog fokusa SAD na taj region. Si je kazao da će Panetina poseta "biti od velike pomoći u daljem unapređenju političkih i vojnih odnosa dve zemlje", dok je Paneta ocenio da SAD i Kina imaju zajedničke interese i da će dve zemlje unaprediti međusobni dijalog.

Potpredsednik Si predviđen je da na narednom kongresu KP preuzme vodeću funkciju od sadašnjeg lider Hu Đintaoa.

SAD i Kina odavno imaju burne odnose, podstaknute američkim nepoverenjem prema jačanju kineske vojske i kineskom zabrinutošću zbog povećanja američkog vojnog prisustva u regionu. Paneta je ove sedmice u više navrata istakao da Kina nije razlog novog interesovanja SAD za Aziju.

Panetina poseta usledila je u trenutku kada se u Kini održavaju protesti zbog spora Kine i Japana oko ostrva u Istočnom kineskom moru. Kineski zvaničnici poručuju da bi SAD trebalo da ostanu neutralne po tom pitanju.

Ipak, demonstranti kritikuju SAD i navode da je povećana aktivnost američke vojske u regionu podstakla Japan i druge zemlje da se usprotive Kini.
XS
SM
MD
LG