Dostupni linkovi

Više novinara privedeno u Minsku



Više beloruskih i stranih novinara privedeno je danas u Minsku dok su izveštavali sa akcije beloruske opozicije u okviru predizborne kampanje, saopštilo je Udruženje novinara Belorusije.

Među privedenim novinarima je Aleksandar Borozenko sa kanala BELsat, sa sedištem u Poljskoj, fotografi agencije Asošiejted pres i Rojters, Sergej Grits i Vasili Fedosenko, dopisnici beloruske agencije BelaPAN, Tatjana Zenkovič i Pavel Podobed, kao i snimatelji nemačkog kanala ZDF, navodi se u saopštenju.

Neposredno pred početak akcije pod nazivom "Kaži istinu" organizovane povodom predstojećih parlamentarnih izbora koji se održavaju u Belorusiji 23. septembra, novinare su prvo napale i tukle nepoznate osobe a onda su privedeni i odvedeni "u nepoznatom pravcu", navedeno je u saopštenju.

Zapad je uveo sankcije Belorusiji zbog represije i hapšenja predstavnika opozicije koji su se pojačali posle ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka za predsednika u decembru 2010. sa više od 80 odsto glasova, kada je opozicija ukazivala na masovnu prevaru.

Prethodne parlamentarne izbore 2008. je takođe OEBS označio kao nedmokratske. Tada opozicija nije osvojila ni jedno od 110 mesta u donjem domu Skupštine te zemlje.
XS
SM
MD
LG