Dostupni linkovi

Junker: Prvi sastanak saveta guvernera ESM-a 8. oktobra



Prvi sastanak saveta guvernera Evropskog mehanizma za stabilnost (EMS), fonda za pomoć zemljama u teškoćama u evro zoni, održaće se 8. oktobra u Luksemburgu, objavio je danas šef Evrogrupe Žan-Klod Junker posle odobrenja tog mehanizma u nemačkom ustavnom sudu.

Nemački savezni ustavni sud odobrio je danas nemačko učešće u Evropskom mehanizmu za stabilnost i u fiskalnom paktu, čime je uklonjena velika neizvesnot oko budućeg rešavanja finansijske krize.

Nemačka je jedina zemlja evro-zone koja do sada nije ratifikovala ESM-sporazum. Bez učešća najveće zemlje članice, mehanizam za spasavanje evra ne može da stupi na snagu.

"Ta dva sporazuma predsatavljaju veliki napredak ka većoj ekonomskoj i budžetskoj integraciji kao i ka jačem upravljanju evrozonom. Oni su deo naše strategije ka ostvarenju budžetske održivosti i rasta u okviru evro zone", dodao je Junker.

Nemački sud je ipak odredio da savezna vlada mora da obezbedi garancije da će visina njenog jamstva biti ograničena na 190 milijardi evra.

Savet guvernera ESM-a sastavljen je od 17 ministara finansija zemalja clanica evrozone.
XS
SM
MD
LG