Dostupni linkovi

Srbija protiv kosovskog korištenja albanskog pozivnog broja


Srbija je pokrenula sve raspoložive međunarodne mehanizme kako bi onemogućila namjeru Prištine da međunarodni pozivni broj za Srbiju +381 zamjeni međunarodnim pozivnim brojem Albanije +355, što je za subotnje izdanje lista "Novosti" potvrdio ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić koji očekuje sprečavanje provođenja Rezolucije koju je usvojila Skupština Kosova.

Ljajić je već uputio pismo generalnom sekretaru Međunarodne unije za telekomunikacije Hamadounu Toureu da zaustavi namjeru Prištine, jer se, tvrdi Srbija, tom rezolucijom grubo zloupotrebljavaju međunarodni sporazumi i standardi.

"Uvođenjem prefiksa 355, koji podrazumeva da se sav međunarodni telefonski promet na Kosovu obavlja preko Albanije, bile bi prekršene i odluke i preporuke same Unije, odnosno uvelo eksteritorijalno korištenje međunarodnih brojeva, što je nemoguće i protivno međunarodnim principima", izjavio je Ljajić.

Po njemu, rezolucija o promjeni broja je "čist politički akt i jednostrani potez koji ne doprinosi rešavanju problema dijalogom, za šta se Beograd zalaže".

Rezolucijom Skupštine Kosova se od kosovske vlade traži da čim prije inicira pregovore s albanskom vladom o korištenju njihova međunarodnog prefiksa. Jedinstveni međunarodni prefiks Albanije bi, po toj rezoluciji, važio ne samo za fiksnu telefoniju, umjesto dosadašnjeg +381, već i za dva mobilna operatera s pozivnim brojevima +377 i +386.
XS
SM
MD
LG