Dostupni linkovi

HRV traži da Pakistan zaštiti šiite


Pakistan treba "hitno da deluje" da bi zaštitio manjinske šiitske muslimane od sve brojnijih sektaških napada sunita, poručuje "Human rights watch".

Najmanje 320 šiita ubijeno je u ciljanim napadima ove godine širom Pakistana, među kojima više od 100 u jugozapadnoj pokrajini Balokistan, većinom pripadnika zajednice Hazara, navodi se u saopštenju ove organizacije sa sedištem u SAD.

"Pogubni napadi na šiitske zajednice širom Pakistana eskaliraju", upozorio je direktor odsjeka za Aziju u HRV Bred Adams.On je ocijenio da stalni neuspjesi vlade u hapšenju napadača ili gonjenju ekstremističkih grupa koje organizuju takve napade ukazuju da je ona ravnodušna pred tim krvoprolićem.

Sunitske militantne grupe, kao što je navodno zabranjena Laškar-e Jangvi, operišu nekažnjivo širom Pakistana, pred čim pakistanske službe za sprovođenje zakona zatvaraju oči, navodi HRV.

Grupa Laškar-e Jangvi važi za najekstremniji sunitski ogranak, koji je optužen za ubijanje na stotine šiitskih muslimana pošto je osnovan početkom '90-ih godina prošlog vijeka, a tadašnji predsjednik Pervez Mušaraf je zabranio tu grupu 2001. godine.

Adams je rekao da je prošlomjesečno hapšenje lidera tog ogranka Malika Išaka, koji je optužen da je ubio oko 70 ljudi, "važan test za pakistanski sistem krivičnog pravosuđa", dodavši da "pakistanska vlada ne može da stoji skrštenih ruku sa strane dok se nad šiitima vrši pokolj širom zemlje".

Kako navodi HRV, neke sunitske ekstremističke grupe su poznate kao "saveznici" pakistanske vojske, njenih obavještajnih službi i pridruženih paravojnih grupacija.
XS
SM
MD
LG