Dostupni linkovi

Brahimi: Prvi zadatak prevazilaženje podela u SB UN


Novi specijalni izaslanik UN za Siriju Lahdar Brahimi izjavio je u nedelju da se na novoj dužnosti već susreće sa teškoćama i najavio da će mu prvi zadatak biti da prevaziđe podele koje sada postoji u Savetu bezbednosti.

Brahimi, bivši šef alžirske diplomatije koji je u petak imenovan za novog izaslanika UN za Siriju, u intervjuu za AP naglasio je da će od ključne važnosti za uspeh njegove misije biti da Savet bezbednosti "govori jednim glasom".

On je istakao da je misija Kofija Anana propala "zbog toga što mu međunarodna zajednica nije pružila podršku u onoj meri u kojoj je to bilo potrebno".

"Problem nije u tome šta je mogu da uradim drugačije, nego da li će se drugi ponašati drugačije", rekao je Brahimi, koji je dodao da za sada nema ideju kako da to promeni. On je pozvao Sirijce da urade svoj deo posla u okončanju nasilju.

"Mir moraju da naprave sami Sirijci. Na kraju krajeva, to nije nešto što mogu da urade medijatori i Savet bezbednosti", rekao je Braimi. On je podvukao i da vojna intervencija u Siriji nema podršku i podsetio da je on mirotvorac.

"Po definiciji, ukoliko počnem da govorim o vojnoj intervenciji, to je već priznavanje neuspeha, ne samo ličnog već i neuspeha mirovnog procesa", kazao je Brahimi.

Novi izaslanik UN kazao je da želi da uključi Iran u mirovni proces, navodeći da je ta zemlja vrlo važan činilac u regionu. Alžirski diplomata bio je na dužnosti izaslanika UN za Avganistan i Irak, a doprineo je okončanju građanskog rata u Libanu kao izaslanik Arapske lige.
XS
SM
MD
LG