Dostupni linkovi

Američki razarač se sudario s tankerom blizu Ormuza


Američki razarač za nosače raketa sudario se u nedjelju s japanskim tankerom blizu ormuškog moreuza, saopćila je Peta američka flota sa sjedištem u Bahreinu.

Do sudara je došlo oko 22:00 sata po evropskom vremenu između USS Portera "koji izvodi pomorske sigurnosne operacije" u Zalivu i tankera jednog japanskog vlasnika, precizira se u saopćenju.

"Niko nije povrijeđen u sudaru koji se dogodio blizu moreuza Ormuz, strateškog prolaza kroz koji prođe više od trećine svjetskog izvoza nafte pomorskim putem", navodi se u tekstu.

Tanker je operativan dok se štete na razaraču još procjenjuju, navodi isti izvor.

Američka mornarica je posljednjih mjeseci pojačala prisustvo u Zalivu zbog eventualne krize s Iranom čiji Čuvari revolucije, elitna vojska iranskog režima, ima veliki broj brzih malih brodova opremljenih bacačima raketa.

Iranski politički i vojni zvaničnici govorili su posljednjih mjeseci o zatvaranju prolaza Ormuz ako Izreal ili SAD napadnu Iran ili ako iranski izvoz nafte pogodi zapadni embargo uveden kako bi se primorao Teheran da prekine osjetljive nuklearne aktivnosti.

Iran je početkom jula ublažio svoje prijetnje naglašavajući da će takvu odluku donijeti u krajnjoj nuždi, ako budu ugroženi njegovi vitalni interesi.
XS
SM
MD
LG