Dostupni linkovi

Požar i dalje ugrožava Hilandar, angažovana grčka vojska


Grčka vojska je pritekla u pomoć Svetoj gori zahvaćenoj požarom i dopremila je dodatnih 50 vojnih kamiona, objavljeno je na sajtu manastira Hilandar.

Ministar za Makedoniju i Trakiju Teodoros Karaoglu sinoć je na sastanku s igumanom Hilandara arhimandritom Metodijem, kako je navedeno, prenio stav premijera da je gašenje požara na Svetoj Gori sada prioritet u Grčkoj zbog velikog obima vatrene stihije i moguće ugroženosti manastira.

U toku jučerašnjeg dana vatrogasci su dobili na vremenu, jer se front požara širio više ka jugu, u pravcu hilandarskog pristaništa Jovanjica koje trenutno nije ugroženo.

Liniju odbrane manastira predstavlja protivpožarni put u oblasti Proto Nero koji se nalazi na 1,5 kilometara vazdušnom linijom od Hilandara.

U Hilandarskom dijelu puta, koji je najbliži manastiru, vatra je na 500 metara od linije odbrane. Treba imati u vidu da je zbog konfiguracije terena realna razdaljina nešto veća od vazdušne udaljenosti i da vatra napreduje različitom brzinom u zavisnosti od reljefa i rastinja, navodi se u saopćenju Hilandara.

Procjena vatrogasaca je da, ukoliko budu mogli da rade danas na proširenju puta cijeli dan, širina prepreke će biti dovoljna da zaustavi napredovanje vatre ka Hilandaru.
XS
SM
MD
LG