Dostupni linkovi

Ješić: Država nije poštovala Ustav u slučaju Vojvodine


Odluka Ustavnog suda Srbije da Vojvodini oduzme neke nadležnosti, po svemu sudeći, izazvaće "kontratužbu“, pišu "Novosti".

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić kaže da država nije poštovala Ustav, koji predviđa da severna pokrajina treba da dobija sedam odsto sredstava iz republičkog budžeta godišnje. Ova sredstva, dodaje, ona nije dobila u potpunosti, pa će tražiti objašnjenje Ustavnog suda.

Sa ovom ocenom slažu se i predstavnici SVM, koji su čak i izračunali da je Vojvodina za poslednjih pet godina dobila 64 milijarde dinara manje od onoga što joj pripada.

"Uvek smo bili zakinuti. Čak i kada je na papiru rečeno da ćemo dobiti novac, budžet nije sprovođen do kraja", objašnjava za "Novosti“ poslanik SVM Elvira Kovač.

"U članu 184. Ustava piše da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta pokrajine koriste za finansiranje kapitalnih rashoda. U tom delu je napravljen manjak, pa nam je od 2007. godine do danas, umesto oko 104 milijarde dinara uplaćeno samo oko 38 milijardi", dodaje ona.

Večita vrteška oko sedam odsto za Vojvodinu traje već pet godina, a Vojvođani i Vlada su se raspravljali o tome kako se računa "kasa“ za pokrajinu. Predstavnici Vlade tvrdili su da se do sume dolazi od prihodne strane budžeta, koja je manja, a Vojvođani od rashodnog dela, koji je veći, pa bi i pokrajina dobila više novca.

Zadatak da kontroliše da li država sprovodi budžet ima DRI.

"Pratili smo transfere iz kase i nismo našli nikakve nepravilnosti", objašnjava direktor DRI Radoslav Sretenović.
XS
SM
MD
LG