Dostupni linkovi

Lukšić predložio Kaluđerovića za šefa diplomatije Crne Gore


Crnogorski premijer Igor Lukšić zvanično je parlamentu predložio da izabere Nebojšu Kaluđerovića za novog šefa diplomatije Crne Gore.

Kaluđerović je do sada na funkciji državnog sekretara za politička pitanja u Ministarstvu inostranih poslova i evropskih integracija.

Skupština Crne Gore bi, kako je saopšteno, o tom predlogu trebalo da se izjasni na sednici zakazanoj za 18. jul.

Kaluđerović će na funkciji šefa diplomatije naslediti Milana Roćena, čiju je ostavku Skupština Crne Gore konstatovala 10. jula.

Lukšić je ranije kazao da je najskloniji da predloži Kaludjerovića za novog ministra inostranih poslova i evropskih integracija Crne Gore. On je podsetio da mesto šefa diplomatije, prema koalicionom sporazumu Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), mora biti usaglašeno.

SDP je saopštila da će podržati izbor Kaludjerovića za novog šefa crnogorske diplomatije.

Kaluđerović, koji radi u Ministarstvu inostranih poslova kao državni sekretar za politička pitanja, bio je ambasador Crne Gore i državne zajednice Srbija i Crna Gora pri Ujedinjenim nacijama, a pre toga specijalni izaslanik crnogorske vlade pri UN.

Bio je šef kabineta predsednika vlade Crne Gore tokom 2003. i 2004, a godinu ranije obavljao je istu funkciju, ali kod predsednika Crne Gore.

Podnoseći ostavku, Roćen je kazao da napušta izvršnu vlast, ali se ne povlači iz političkog života, pošto će biti aktivan u DPS-u, kao bliski saradnik lidera te stranke Mila Đukanovića.
XS
SM
MD
LG