Dostupni linkovi

Izuzet porotnik iz suđenja Brejviku



Član sudskog veća u postupku protiv masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika izuzet je danas iz ovog slučaja jer je svojevremeno napisao na Internetu da Brejvik
zaslužuje smrtnu kaznu zbog masakra koji je počinio prošle godine.

Oko izuzeća sudije porotnika Tomasa Indreboa (Thomas Indreboe) složili su se i tužioci i zastupnici odbrane i zastupnici žrtava pošto je on priznao da je dan posle masakra napisao na Internetu da Brejvika treba osuditi na smrt.

Norveška nema smrtnu kaznu.

Brejviku sudi petočlano veće sastavljeno od dvojice profesionalnih sudija i trojice sudija porotnika. Na taj način i obični građani učestvuju u pravosudnom sistemu Norveške.

Brejvik je 22. jula 2011. godine u centru Osla i nekoliko sati kasnije u omladinskom kampu Radničke partije na obližnjem ostrvcu Utoja ubio 77 ljudi.

Njemu je juče u Oslu počelo suđenje, na kojem je priznao da je izveo napade, ali je odbacio krivičnu odgovornost, tvrdeći da je delovao u samoodbrani.

Mnogi strahuju da će Brejvik koristiti sudski proces za promovisanje svojih stavova. Norveška televizija NRK će prenositi delove suđenja, ali joj nije dozvoljeno da prikaže Brejvikovo svedočenje.
XS
SM
MD
LG