Dostupni linkovi

Europska komisija: Potcijenili smo moć društvenih mreža


Europska komisija priznala je da je bila iznenađena snažnom reakcijom javnosti na međunarodni trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, ACTA-u, te da je potcijenila moć društvenih mreža u mobiliziranju prosvjednika, javlja euobserver.com.

Potpredsjednik EK Maros Sefcovic rekao je da Komisija nije bila spremna na masovne prosvjede diljem Europe.

"Što je moć naroda? Svjedočili smo joj ovoga siječnja i veljače kada su, unatoč vrlo niskim temperaturama, tisuće ljudi izašle na trgove i ulice europskih gradova prosvjedujući protiv ACTA-e", istaknuo je.

"Vidjeli smo da nas je ovaj nevjerojatni 'val komunikacije' na društvenim mrežama na koji nismo reagirali na vrijeme natjerao na privremeno povlačenje. Sada moramo čekati odluku Europskog suda pravde", požalio se Sefcovic.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) međunarodni je trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet.

Vijeće EU-a u prosincu prošle godine jednoglasno je prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Potkraj siječnja u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice. Više zemalja Europske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije toga sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet. To nije jasno ni Europskoj komisiji koja je zbog toga odlučila od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.
XS
SM
MD
LG