Dostupni linkovi

Romni pobedio i u Ilinoisu



Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni pobedio je na republikanskim izborima u Ilinoisu, uvećavši broj delegata u odnosu na glavnog konkurenta Rika Santoruma.

Romni je u Ilinoju osvojio 47 odsto glasova, a Santorum 36 odsto, ali je za Romnija važnije što je dobio 39 od 54 delegata koje daje ova savezna država. On je glavnu prednost ostvario u urbanim centrima, naročito u Čikagu, dok je Santorum osvojio više glasova u ruralnim oblastima. Ron Pol i Njut Gingrič skoro da nisu ni vodili kampanju u ovoj državi, i osvojili su devet, odnosno osam odsto glasova.

Kako se kampanja republikanaca zahuktava, sve više birača te partije na prvo mesto kvaliteta nekog kandidata stavlja mogućnost da porazi Obamu na novembarskim izborima.

Anketa medju biračima u Ilinoju je pokazala da je 70 odsto republikanaca koji su to stavili kao glavnu vrlinu svog kandidata, glasalo za Mita Romnija.

Nakon izbora u Ilinoju, kampanja se ponovo seli na jug Amerike, u Luizijanu, gde će Santorum morati da ostvari ubedljivu pobedu ako želi da ostane ozbiljan protivkandidat Romniju.
XS
SM
MD
LG