Dostupni linkovi

Afera Fimi-media: Troje priznalo krivicu, Sanader negira



Troje optuženih u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi "Fimi-media" priznalo je danas krivicu na sudu u Zagrebu, dok su prvooptuženi, bivši premijer Ivo Sanader i
njegov nekadašnji bliski saradnik Ratko Maček negirali krivicu.

Kako su novinarima rekli advokati optuženih, krivicu negira i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja je kao pravna osoba takođe optužena.

U toj aferi 11 fizičkih i pravnih osoba terete se za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije Fimi-media po kojoj je afera i dobila ime.

Izvučeni novac uplaćivali su uglavnom u tzv. crne fondove HDZ iz kojih su se finansirale i stranačke predizborne kampanje.

Bivši blagajnik HDZ i nekadašnji bliski Sanaderov saradnik Mladen Barisisć, vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak i bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević priznali su danas na pripremnom ročištu krivicu, ali nisu postigli nagodbe s tužilaštvom.

Bivši premijer Ivo Sanader izjavio je posle ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost da se i ovaj slučaj vodi po istom principu kao i ostali u kojima je optužen.

"Neko prizna da je kriv i da je počinio krivično delo, a onda samo kaže to mi je rekao Sanader. U ovom ćemo postupku dokazati da to nije bilo tako. Taj film sigurno neće gledati", izjavio je Sanader novinarima.

Ivi Sanaderu sudi se na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske Hypo banke.

U istom postupku mu se sudi i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini.
XS
SM
MD
LG