Dostupni linkovi

Crna Gora počinje razgovore sa EK


Crnogorski i evropski eksperti sastaće se prvi put u okviru pristupnih pregovora u Briselu sledeće nedelje.

Eksperti Evropske komisije sastaće se prvi put sa crnogorskim radnim grupama za dva ključna poglavlja, u okviru pregovaračkog procesa sa Crnom Gorom, 26. i 27. marta u Briselu.

Šefica radne grupe za poglavlje 23, koje se odnosi pravosuđe i osnovna prava, Branka Lakočević, rekla je "Pobjedi" da će na sastancima predstavnici EK biti informisani o usklađenosti crnogorskih zakona sa zakonodavstvom EU.

Prema njenom objašnjenju, uz svaki zakon biće dostavljena skrining lista, odnosno, analitički pregled i ocena usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

Šef radne grupe za poglavlje 24, koje obuhvata pitanja pravde, slobode i bezbjednosti, a u tom okviru migracije, azil, spoljne granice, policijsku saradnju u borbi protiv droga i organizovanog kriminala, Dragan Pejanović je kazao da će na sastanak u Brisel ići ljudi iz ključnih državnih institucija, koji mogu pružiti potpune odgovore na pitanja evropskih eksperata.

Crna Gora, prema ranijim najavama, treba u junu ove godine da dobije datum početka pregovora za pristupanje Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG