Dostupni linkovi

Lukašenko danas Moskvi


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko došao je danas u radnu posjetu Moskvi dok su pogoršani odnosi Bjelorusije i Evrope nakon pogubljena zbog bombaškog napada u metrou u Minsku 2011. godine.

Lukašenko je doputovao u Moskvu da bi učestvovao na samitu Evroazijske ekonomske zajednice, dan nakon što je novinska agencija Belta javila da su pogubljeni Dmitrij Konovalov i Vladislav Kovaljov.

Oni su proglašeni krivim za bombaški napad u metrou u Minsku 11. aprila 2011. kada je poginulo 15 ljudi, a stotine su povrijeđene.

Oni su pogubljeni tri mjeseca nakon što su osuđeni, i dva dana nakon što je Lukašenko odbio da ih pomiluje.

Pogubljenja u Bjelorusiji obično se izvršavaju godinu ili dvije nakon izricanja presude.

Zapad osudio ubrzano pogubljenje i najavio nove sankcije protiv Minska.Meta mogućih sankcija EU biće bjeloruske firme, uključujući državni naftni koncern "Belneftekim" i velike banke.

Savjet ministara EU će do kraja marta razmatrati listu firmi i biznismena koji će ući na listu sankcija.

Brisel je ranije tražio od Lukašenka da suspenduje kaznu.Veliki broj viših evropskih zvaničnika osudili su pogubljenje i izrazili saučešće porodicama bombaša.

Holandski ministar spoljnih poslova Uri Rozental pozvao je EU da uvede oštrije sankcije Bjelorusiji. "Nedopustivo je da pogubljenja još postoje u Bjelorusiji. Ponavljam poziv da se pooštre sankcije EU protiv posljednjeg dikatora Evrope", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG