Dostupni linkovi

Medački džep: AI traži istragu protiv visokih časnika Vojske Hrvatske


Uhićenje petorice osumnjičene za ratni zločin počinjen 1993. protiv civila i ratnih zarobljenika u Medačkome džepu korak je u pravome smjeru kad je u pitanju istraga svih ratnih zločina, ali nužno je istražiti i zapovjednu odgovornost visokorangiranih časnika u toj operaciji, objavio je Amnesty International.

Iako ta uhićenja jesu važan korak prema ostvarivanju pravde za žrtve rata 1991. - 1995., nijedan od uhićenih 1. ožujka 2012. nije bio visoki vojni časnik, kaže Nicola Duckworth, direktorica programa Amnestyja za Europu i srednju Aziju. U javnosti je dovoljno podataka da se sada otvori istraga, piše Duckworth.

Tijekom vojne operacije u Medačkome džepu u rujnu 1993. hrvatske vojne i policijske snage napale su veći broj srpskih sela, piše u izvještaju AI-ja i dodaje da je po procjenama UN-a ubijeno više od stotinu hrvatskih Srba, a mnogo je osoba mučeno i silovano.

Prema hrvatskim podacima na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim "mirovnjacima", ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.

Tom su operacijom zapovijedali tadašnji načelnik glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske Janko Bobetko, koji je umro potkraj travnja 2003., te general Davor Domazet Lošo, kaže se u izvještaju AI.

Hrvatske vlasti dosad nisu istražile navode o zapovjednoj odgovornosti zapovjednika te vojne operacije (...) Janka Bobetka koji je tada bio načelnik Glavnoga stožera i generala Davora Domazeta Loše.

Nitko ne bi smio biti iznad zakona. Hrvatske vlasti imaju obvezu u skladu s međunarodnim pravom da istraže, a nađe li se dovoljno dokaza, i da procesuiraju slučajeve ratnih zločina koje su navodno počinili visoki vojni i politički dužnosnici u Hrvatskoj, rekla je Nicola Duckworth. Sad je vrijeme da poduzmu idući korak i u potpunosti ih primijene, profesionalno i pravodobno.

Zbog sumnje da su počinili te ratne zločine u četvrtak su uhićena petorica bivših pripadnika 9. gardijske brigade Vukova, a nakon saslušanja u petak zagrebačko tužiteljstvo na slobodu je pustilo njih trojicu.
XS
SM
MD
LG