Dostupni linkovi

Crveni krst počeo distribuciju pomoći oko Homsa


Crveni krst i Crveni polumesec počeli su u nedelju distribuciju pomoći u selima nedaleko od sirijskog grada Homsa i planiraju da pređu u područja u koja su se sklonile izbeglice iz okruga Baba Amr, saopštio je u nedeloju Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

Portparol MKCK Hišam Hasan rekao je Rojtersu da je pomoć isporučena u selu Abel, oko tri kilometra od Homsa.

"Planiramo da uđemo u okruge Al Inšahat i Al Tavzi u Homsu, kako bismo pomogli porodicama koje su izbegle iz Baba Amra. To je pozitivan korak, ali mi želimo danas da uđemo u Baba Amr", rekao je Hasan.

On je dodao da humanitarna pomoć sadrži hranu, ćebad i higijenske pakete.

MKCK je ranije saopštio da će nastaviti razgovore sa sirijskim zvaničnicima koji u subotu nisu dozvolili prolazak humanitarnog konvoja u Baba Amr.

Sirijske vlasti tvrde da je u toku čišćenje terena od podmetnutih bombi. Konvoj Crvenog krsta od sedam kamiona proveo je drugu noć u Homsu, iako je prvobitno dobio zeleno svetlo od sirijskih vlasti.

Iz tog područja stigli su nepotvrđeni izveštaji o osvetničkim i nasumičnim ubistvima koja provode sirijske snage, a opozicioni aktivisti tvrde da je konvoj blokiran zbog prikrivanja tragova tih događaja.
XS
SM
MD
LG