Dostupni linkovi

Ustvani Savjet Francuske zakon o genocidu proglasio neustavnim


Francuski Ustavni savjet proglasio je danas neustavnom Zakon o negaciji masovnog ubistva Jermena, koje su prije skoro stotinu godina počinili Otomanski Turci.

Analitičari smatraju da će odluka najviše pravne administracije Francuske najvjerovatnije riješiti spor Pariza i Ankare o ovom zakonu.

Odlukom Ustavnog savjeta poništen je zakon, koji je francuski predsjednik Nikola Sarkozi trebalo da ratifikuje do kraja februara i pred pauzu u radu parlamenta zbog predsjedničkih izbora zakazanih za april i maj.

Turska je zaprijetila da će prekinuti sve diplomatske odnose sa Francuskom zbog ovog zakona, koji je odobren u oba doma parlamenta, ali su mu se suprotstavili poslanici koji su od Ustavnog savjeta zatražili konačnu odluku.

U saopštenju Ustavnog savjeta navodi se da je Zakon nije u skladu sa principima slobode izražavanja ispisanih u osnivačkim dokumentima Francuske.

Turska odbija optužbe da je nad Jermenima izvršen genocid 1915. godine u vrijeme kada je počeo raspad Otomanskog carstva.Jermeni tvrde da je tada ubijeno milion i po pripadnika njihovog naroda i da je to bio prvi genocid u 20. vijeku.
XS
SM
MD
LG