Dostupni linkovi

Cvetković: Kandidatura kruna rada vlade


Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio da je optimista po pitanju dobijanja kandidature za članstvo u EU. Bila bi to kruna svega što je ova vlada uradila.

"Kandidatura bi bila neka vrsta krune onogo što smo uradili od početka mandata. Počeli smo od toga da čak ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije bio ratifikovan, a danas smo pred dobijanjem kandidature", rekao je Cvetković u Narodnoj biblioteci Srbije, gdje je prisustvovao proslavi 180 godina od osnivanja te institucije.

Cvetković je dodao da će dobijanje statusa kandidata biti odskočna daska za dalje reforme i aktivnosti u narednom periodu.Prema njegovim riječima, kandidatura je jedan korak ka punom članstvu i Srbija će morati da napravi veliki broj pojedinačnih koraka od kojih će neki biti formalni, a neki će predstavljati stepen reformi koje će morati da ostvari.

Danas se u Briselu održava sastanak Savjeta za opšte poslove, na kom ministri spoljnih poslova EU treba da donesu odluku da li će Srbiji biti dodijeljen status kandidata.

Više ministara iz zemalja članica EU izjavilo je pred današnji sastanak da Srbiji treba doti kandidaturu jer je ispunila sve uslove koje je pred nju stavila , trenutno Rumunija uslovljava proces traženjem rješavanja pitanja vlaške manjine u Srbiji.
XS
SM
MD
LG