Dostupni linkovi

Čović:Do juna ćemo predati kandidaturu za članstvo u EU


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako je uvjeren da će Bosna i Hercegovina do juna ove godine zatražiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, što će rezultirati brojim promjenama unutar zemlje.

Odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevu stranaka iz Republike Srpske da se ukinu Sud BiH i Tužiteljstvo BiH, Čović je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH rekao da će proces pridruživanja EU zahtijevati brojne zakonske i ustavne promjene, pa samim tim i promjene u pravosuđu.

"Još prije četiri ili pet godina HDZ BiH je napisao prijedlog ustava BiH koji, između ostalog, u sebi sadrži viđenje pravosudne vlasti u BiH. To je javni dokument i u njemu se na razini BiH predviđa Ustavni sud i Vrhovni sud BiH. U tom našem prijedlogu ne postoji Sud BiH i Tužiteljstvo BiH", rekao je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Čović je dodao da će zastupnici njegove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH zatražiti raspravu o funkcioniranju pravosudnih institucija u BiH.
XS
SM
MD
LG