Dostupni linkovi

Ivo Sanader ispitan o aferi Dioki



Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader danas je ispitan o optužbama za zloupotrebu premijerskog položaja i opvlašćenja i pogodovanje firmi Dioki Roberta Ježića.

Sanader je izneo odbranu, ali nije odgovarao na pitanja istražitelja Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).

Njegov advokat Jadranka Sloković rekla je novinarima da je Sanader opovrguo sve optužbe i "ukazao na određene nelogičnosti cele te kontrukcije", ali nije mogla da kaže koje su to nelogičnosti pravdajući se tajnošću istrage.

Na pitanje očekuje li novu optužnicu, bivši premijer je kratko rekao kako ne očekuje ništa.

Sanader se sumnjiči da je zloupotrebio položaj i firmi Roberta Ježića omogućio struju po nižoj ceni, a Upravu Hrvatske elektroprivrede naveo da Ježiću isplati zajam od 15 miliona kuna.

Zatim je, na štetu državnog preduzeća Jadranski naftovod (JANAF) Diokiju pokušao da pribavi nezakonitih 10 miliona evra.

Navodno je za sve to nagrađen luksuznim BMW-om vrednim više od četiri miliona kuna.

Ivi Sanaderu sudi se na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske Hipo banke.

U istom postupku mu se sudi i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini.

Županijski sud u Zagrebu sredinom decembra pustio je bivšeg premijera, uz kauciju od 1,6 miliona evra, da se brani sa slobode.

Prethodno je Sanader više od godinu dana proveo u austrijskom i hrvatskom pritvoru.
XS
SM
MD
LG