Dostupni linkovi

Srbija: Krivična prijava protiv komandanta Žandarmerije


Protiv generala Bratislava Dikića, komandanta Žandarmerije, jedan potpukovnik Žandarmerije je podneo privatnu krivičnu prijavu zbog zlostavljanja u službi.

Potpukovnik koji je podneo prijavu je ratni invalid sa četiri ministarska odlikovanja i jednim odlikovanjem predsednika, piše 'Blic'.

Do podnošenja prijave protiv Dikića, došlo je nakon što je komandant Žandarmerije protiv ovog potpukovnika podneo dve disciplinske prijave.

"Dikić je prvu disciplinsku prijavu protiv ovog potpukovnika podneo jer se nije složio sa ocenama kojima je on ocenio rad svojih podređenih, a drugu jer je između njih došlo do banalnog sukoba oko termina korišćenja odmora. Dve prijave za laku povredu discipline se tretiraju kao jedna teža, zbog čega je ovaj potpukovnik suspendovan sa posla šest meseci" - kaže za „Blic“ izvor iz Žandarmerije.

On navodi da se, potpukovnik, zbog ovog slučaja najpre pismeno požalio rukovodstvu MUP-a, a zatim protiv Dikića podneo i privatnu krivičnu prijavu u kojoj je naveo da mu je zbog „zlostavljanja u službi“ ozbiljno narušeno i zdravlje.

U mnogo goroj situaciji su dvojica pukovnika, inače njegovih najbližih saradnika, čije je telefone, čak i 'specijale' zbog 'nepoverenja' prisluškivao prošle godine.

Kada je prisluškivanje otkriveno, vrh MUP-a je formirao komisiju, koja je utvrdila da iz kancelarija ove dvojice pukovnika posebni kablovi, koji služe samo za prisluškivanje, vode do kancelarije komandanta Dikića, ali da nije našla druge dokaze da se prisluškivalo iz njegove kancelarije, piše e Blic .

Međutim, komisija nije pronašla takozvanu skretnicu koja bi dokazala da je prisluškivanje obavljano na njegovom računaru.
XS
SM
MD
LG