Dostupni linkovi

Na povlaštenu penziju ima pravo samo Josipović


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović jedini je političar u toj zemlji koji i dalje ima pravo na povlaštenu penziju, koja bi mogla dostići i 15.000 kuna.Josipović nije obuhvaćen novim zakonom koji je juče donijela Vlada Zorana Milanovića, javio je hrvatski portal "Indeks".

Novinari "Vjesnika" u Vladi su se raspitali zašto Josipoviću nije ukinuta povlaštena penzija i dobili nezvaničan odgovor da se predizborno obećanje o ukidanju povlaštenih penzija odnosilo na saborske poslanike, a ne na predsjednika.

Josipović sa novinarima na konferenciji "Pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji - Izazovi i očekivanja" nije želio govoriti o ovoj temi, a dao je nejasan odgovor na pitanje da le će se solidarisati sa poslanici i odustati od penzije.

"Prvo ću vam reći da mi je plan da se vratim na univerzitet nakon što mi bude završen mandat. Ne planiram još u penziju. Druga stvar, uvjeren sam da će Sabor, koji je zadužen za penzijski sistem, pronaći najpravednije rješenje", kaže je Josipović.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, ipak, nije uspio da obezbijedi povlaštenu penziju od 12.500 kuna, ikao su hrvatski mediji juče javili da je on među sedmoro poslanika kojim je to pošlo za rukom.
XS
SM
MD
LG