Dostupni linkovi

Sud BIH: Pritvor Branku Vlači osumnjičenom za ratni zločin


Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Branku Vlači koji se sumnjiči za krivično djelo zločina protiv čovječnosti počinjenog tokom 1992. godine u više logora na području opštine Vogošća i okolnih mjesta.

Sud je saopštio da pritvor prema ovom rješenju može trajati do 16. februara. Nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret i odredio pritvor .

Vlačo je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik lokalnih srpskih snaga iz Vogošće, a u svojstvu upravnika logora "Planjina Kuća" u Svrakama, "Nakina garaža", "kod Sonje" i logora "Bunker", od maja do novembra 1992. godine, planirao, naređivao, podsticao, pomagao, pripremao i učestvovao u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Vogošće i susjednih opština.

On se sumnjiči da je učestvovao u nezakonitom pritvaranju, fizičkom zlostavljanju, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima i silovanjima, odvođenju u živi štit, kao i masovnim deportacijama civila na širem području opštine Vogošća i u susjednim opštinama.

Vlačo je duži period bio nedostupan pravosudnim organima BiH, a prije pet mjeseci uhapšen je na području Crne Gore na osnovu međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH.

.
XS
SM
MD
LG