Dostupni linkovi

Zahtjev za istragu svjedoka pokajnika u slučaju "Ovčara"


Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika u priopćenju za javnost od Državnog odvjetništva RH i drugih hrvatskih institucija zatražila je pokretanje temeljite istrage protiv Spasoja Petkovića Štuke, svjedoka-pokajnika na beogradskom suđenju za Ovčaru i, kako se navodi, sudionika ubojstava ranjenika iz vukovarske bolnice na Ovčari 1991. godine.

U priopćenju tovarničke Udruge navodi se kako je Spasoje Petković Štuka poznat kao tzv. svjedok-pokajnik koji je na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu na suđenju za Ovčaru govorio o zločinima na Ovčari, te je, kako stoji u priopćenju, priznao da je ubio nekoliko ranjenika, među njima i (hrvatskog branitelja), Jeana Michela Nicoliera ispred hangara na Ovčari, a kasnije je sudjelovao u strijeljanju ranjenika, njih 200 iz vukovarske bolnice.

U priopćenju predsjednik tovarničke udruge Antun Ivanković ističe kako je francuski državljanin Jean Michel Nicolier, hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, bio prva od 262 žrtve Ovčare, te da ga je ranjenog i pretučenog ubio upravo Petković.

Svjedoci sa suđenja za Ovčaru u Beogradu nazivaju ga 'monstrum', navodi Ivanković.

Tražimo od DORH-a i drugih institucija da hitno pokrenu temeljitu istragu protiv Spasoja Petkovića-Štuke, jer preživjeli svjedoci smatraju ga glavnim egzekutorom i jednim od najvećih ubojica u Vukovaru 1991. godine, zaključuje se u priopćenju Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.
XS
SM
MD
LG