Dostupni linkovi

Bachmann se povlači iz republikanske utrke za Bijelu kuću


Ultrakonzervativka Michele Bachmann je u srijedu saopćila da se povlači iz republikanske utrke za Bijelu kuću, nakon što je dobila samo pet posto glasova u prvom krugu izbora koji su u utorak navečer organizirani u Iowi.

„Odlučila sam da se povučem“, rekla je Bachmann na konferenciji za novinare u srijedu u West Des Moinesu, nakon što je završila na kraju liste u Iowi gdje je pobjedu odnio umjereni Mitt Romney, iza kojega je sa samo osam glasova manje kršćanski konzervativac Rick Santorum.

„Iako neću nastaviti predsjedničku utrku, moja vjera u svemogućeg boga, ovu zemlju i našu republiku je nepokolebljiva“, rekla je ona, govoreći da će nastaviti svoju borbu protiv politike predsjednika Baracka Obame.

Bachmann (55), koja se smatra za jednog od stupova „čajanke“ i ultradesnih kršćana, bila je jedina žena među šest muškaraca koju je republikanska stranka kandidirala za predsjedničke izbore od 6. novembra 2012. godine.

Predstavnica Minnesote u Kongresu, Bachmann je najavila svoju kandidaturu u junu u svom rodnom mjestu Waterloou, u Iowi. Ona je imala dobre rezultate u anketama provizorno se takmičeći s Mittom Romneyjem na čelu grupe republikanskih pretendenata na predsjedničkim izborima.
XS
SM
MD
LG