Dostupni linkovi

Zatvara se najmanje 100 prodavnica Sirsa i Kejmarta



Korporacija Sirs holdings (Sears) saopštila je da će, nakon katastrofalne sezone prazničnih kupovina, zatvoriti najmanje 100 prodavnica kompanija iz njenog
sastava Sirs i Kejmart (Kmart).

Ta najava podstakla je spekulacije o opstanku 125 godina starog američkog maloprodajnog lanca u uslovima pada prodaje.

Sirs holdings, čiji su sadašnji delovi poslednjih decenija 19. veka krenuli sa kataloškom prodajom, objavio je da više neće podupirati objekte koji loše posluju, već će se usmeriti na prodavnice koje donose novac.

Sirsovi rivali Vol-mart (Wal-Mart) i Tardžet (Target) pak poslednjih godina otvaraju nove prodavnice.

Sirs i Kejmart su se ujedinili 2005. i tada su zajedno imali 3.500 prodavnica a danas ih imaju 60 više.

Procenjuje se da će najavljeno zatvaranje prodavnica doneti kompaniji 140-170 miliona dolara u gotovini po osnovu prodaje inventara.

Novac će Sirsu doneti i prodaja ili davanje u zakup objekata.

Pored zatvaranja objekata, Sirs holdings je objavio i da mu je prihod u prodavnicama koje rade najmanje godinu dana za osam sedmica koje su završene 25. decembra, što je ključni period za kupovine, smanjen za 5,2 odsto na godišnjem nivou.

Kompanija predviđa i da će joj zarada u poslednjem ovogodišnjem kvartalu biti više nego upola manja od 933 miliona dolara ubeležena u poslednja tri meseca 2010.

Analitičari kažu da je za probleme Sirs holdingsa delom krivac i slaba američka ekonomija, čije posledice osećaju i drugi prodavci na malo.
XS
SM
MD
LG