Dostupni linkovi

U Hrvatskoj u tijeku istraga za "Loru 3"


Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je na svojim internetskim stranicama sažeti prikaz postupanja u vezi s počinjenim kaznenim djelima ratnih zločina u vojnom zatvoru Lora u Splitu.

U njemu stoji da je u tijeku istraga za Loru 3. Kriminalistička istraga zatražena je zbog sumnji na smrtno stradavanje skupine zarobljenika, pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe.

Državno je odvjetništvo istaknulo da se na sažet prikaz odlučilo zbog čestog i/ili netočnog izvješćivanja javnosti o kaznenim postupcima koji su se vodili ili se još vode u vezi s počinjenim ratnim zločinima u vojnom zatvoru Lora.

Državno odvjetništvo navodi da je kao rezultat prijašnjih postupanja (Lora 1 i Lora 2) i posebno suradnje s Vrhovim državnim tužiteljstvom Republike Crne Gore te informacije jedne nevladine udruge, a u sklopu predmeta Lora 3, zatražena kriminalistička istraga zbog sumnji na smrtno stradanje grupe zarobljenika, pripadnika tzv. nikšićke skupine, koji su dovedeni u vojni zatvor u Lori kako bi bili zlostavljani.

U tijeku je provođenje navedene obrade radi provjere navoda i utvrđivanja svih okolnosti stradanja zarobljenika, objašnjava Državno odvjetništvo. Dodaje se kako se osim navedenoga, provode izvidi te prikupljaju dokazi o svim drugim mogućim nezakonitostima počinjenim u vojnom zatvoru Lora.

U vojno-istražnom centru Lora u Splitu tijekom Domovinskog rata bili su smješteni zarobljeni srpski i crnogorski vojnici, ali i civili.
XS
SM
MD
LG