Dostupni linkovi

Rusija neće učestvovati u energetskom embargu protiv Irana


Rusija ne smatra da je neophodno učestvovanje u energetskom embargu protiv Irana, mjeri koju je predložilo više zapadnih zemalja, izjavio je danas u Dohi ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko.

"Rusija je važan izvoznik nafte i gasa i koristi malo iranskih energenata. Nije potrebno da se priključimo embargu. Ne namjeravamo da uvozimo iransku naftu", rekao je Šmatko.

Ruski ministar je pozvao da se ne politizuju energetska pitanja. "Očigledno je da je odluka koja se tiče Irana politička. Zadržavamo neutralan stav o ovim pitanjima", dodao je Šmatko.

Šefovi diplomatija država članica EU su 1. decembra usvojili dodatne sankcije protiv Teherana kako bi spriječile Iran da razvija kontroverzni nuklearni program.

Oni su na listi za sankcije dodali 180 kompanija i pojedinaca. Međutim, države EU nisu uspjele da se dogovoreo zabrani uvoza iranske nafte.

SAD, Velika Britanija, Kanad i EU su već uvele sankcije proti Irana nakon što je nedavno Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila izvještaj o iranskom nuklearnom programu.
XS
SM
MD
LG