Dostupni linkovi

Bajram u Sarajevu: Cerić o Palestini i napadu na Ambasadu SAD


Centralna bajramska svečanost u BiH održana je u nedjelju ujutro u Gazi Husrev begovoj džamiji, a reisu-l-ulema Mustafa Cerić u bajramskom govoru osudio je nedavnu pucnjavu Mevlida Jašarevića na Ambasadu SAD u BiH, nazvavši ga 'odmetnikom u šejtanskoj mreži'.

''Oni koji napadaju muslimansku zajednicu i koji rade na razbijanju zajedništva muslimana u vjeri praveći sebi zasebne džamije zloupotrebljavaju i instituciju namaza, i džamije i džemata. Za takve grupe časni Kur'an ima samo riječi osude jer su ta mjesta u službi sijanja razdora'', kazao je Cerić.

On je poručio kako prijatelji BiH i na Istoku i na Zapadu nemaju pravo dovoditi BiH u nezavidan položaj oko pitanja Palestine:

"Poručujući nam ovi sa Istoka da ako naša država ne glasa za punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama da će nas se odreći, a opet ovi sa Zapada nam prijete da ako glasamo za palestinsko pravo na punodobnost i punopravnost u UN-a da će nas ostaviti'.'

Sramno je, ocijenio je Cerić, te "ljudski neshvatljivo i moralno neprihvatljivo da moćne sile svijeta preko leđa naše napaćene zemlje sviđaju svoje neraščišćene račune, dovodeći nas u stanje još većeg straha i neizvjesnosti za budućnost naše zemlje".

Imamo pravo i obavezu reći, poručio je Cerić, "da svaki razuman čovjek, svaka savjesna nacija i svaka odgovorna članica UN-a ne može odbiti pravedni zahtjev Palestine da dobije status jednakopravnog i punopravnog sudionika mira i sigurnosti u svijetu".

"Niko nema pravo da od nas traži da budemo na pogrešnoj strani istorije. Naprotiv, naše je pravo i obaveza da budemo na listi istorijski časnih ličnosti poput Martina Lutera Kinga, koji je ukinuo rasizam u Americi i Nelsona Mandele, koji je ukinuo aparthejd u Južnoj Africi'', kazao je Cerić.
XS
SM
MD
LG