Dostupni linkovi

Danas:Turska nudi sporazum islamskim zajednicama u Srbiji


Rijaset Islamske zajednice Turske ponudiće sukobljenim islamskim zajednicama u Srbiji sporazum o formiranju jedinstvene islamske zajednice u Srbiji, kojim se zabranjuje vjerskim poglavarima političko djelovanje, agitovanje za političke partije i politička okupljanja u džamijama - piše "Danas".

Od prihvatanja sporazuma zavisi dalja pomoć turske Islamske zajednice dvjema zajednicama u Srbiji, a sporazumom se utvrđuje i djelovanje te jednistvene islamske zajednice, uz poštovanje integriteta i suvereniteta Srbije i njenih zakona.

Nova inicijativa za formiranje jedinstvene islamske zajednice i pomirenje raskolničkih strana, stigla je nakon četiri godine od podjele na Islamsku zajednicu u Srbiji na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem i na Islamsku zajednicu Srbije koju predvodi reis-ul-ulema Adem Zilkić.

Iz dobro obaviještenih izvora "Danas" saznaje se da sporazum zabranjuje sadašnjim poglavarima i njihovim najbližim saradnicima da se kandiduju za čelne funkcije u novoj jedinstvenoj islamskoj zajednici.

Prije nego što prijedlog sporazuma dođe pred vrhovne poglavare islamskih zajednica, Rijaset Islamske zajednice Turske sve ovo će predočiti vlastima Srbije.
XS
SM
MD
LG