Dostupni linkovi

Prekinut popis u Makedoniji


Državna popisna komisija u Makedononiji odlučila je da prekine sve aktivnosti u vezi sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, ocjenjujući da nisu ispunjeni uslovi za dalje sprovođenje i da ne može da rezultira relevantnim podacima.

Članovi Komisije podnijeli su kolektivnu ostavku.Popis u Makedoniji, deveti po redu, počeo je 1. oktobra, a trebalo je da se zavši 15. oktobra.Popis je prvobitno planiran u aprilu, ali je bio odložen zbog održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Primjedbe su da se tokom popisa neadekvatno primenjuje metodologija utvrđena od Državnog zavoda za statistiku i usaglašena sa Eurostatom, statističkm službom Evrospke unije, u dijelu koji se odnosi na korišćenje originalnih dokumenta za identifikaciju.

Nekoliko dana pre početka popisa, zbog nesporazuma ostavku je prvo podnio potpredsjednik Državne popisne komisije albanske nacionalnosti, a nakon njega i predsjednica Vesna Janevska, koja je upozorila na mogućnost da popis bude falsifikovan.

Ona je objasnila da članovi komisije albanske nacionalnosti insistiraju da se popisuju svi građani, a ne kako je zakonski utvrđeno, oni koji imaju stalno boravište u zemlji najmanje 13 mjeseci, i sa originalnim dokumentima, a ne sa fotokopijom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG