Dostupni linkovi

Libija: Žestoke borbe za Sirt


Libijski grad Sirt ponovo se suočava sa bombardovanjem, dok se snage nove prelazne vlade pripremaju da obnove svoju ofanzivu usljed žestokog otpora lojalista Moamera Gadafija.

Tenkovi snaga nove vlade jutros su ponovo u akciji, a glavna meta artiljerijskih napada je centar grada u kome su još jaki "džepovi" otpora.

Vjeruje se da su Gadafijevi lojalisti koncentrisani u konferencijkom centru u naselju Uagdogu, univerzitetskom dijelu grada, javila je agencija AFP.

Dopisnik mreže BBC javio je da da pro-Gadafijeve snage pružaju nevjerovatan otpor braneći nešto što izgleda potpuno gotovo. Snage nove vlade ušle su dublje u rodni grad Gadafija u petak, uzimajući ulicu po ulicu. Najmanje 12 ljudi je poginulo, a više od 190 je ranjeno, rekli su ljekari.

Hiljade civila pobjeglo je iz grada Sirta, ali su mnogi i ostali.

Dvije strane su se u petak gađale minobacačkim minama, raketama i tenkovskim granatama što su predstavnici prelazne vlade /NTC/ opisali kao konačan udarac na Sirt, oko 360 kilometara istočno od Tripolija.

Snage nove vlade preuzele su kontrolu nad cijelom Libijom prije skoro dva mjeseca zbacivši dugogodišnjeg vođu Gadafija koji je pobjegao iz Tripolija kada je prijestonica pala u ruke pobunjenicima i ne zna se gdje se on nalazi dok se nekoliko članova njegove porodice krije ili je napustilo zemlju.

Vjeruje se, ipak, da Gadafi nije u Sirtu, koji je pod opsadom više sedmica.
XS
SM
MD
LG