Dostupni linkovi

Medvedev: Rusi više vole Putina nego mene



Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da se neće kandidovati za drugi predsednički mandat jer smatra da građani Rusije više vole premijera Vladimira Putina.

Medvedev je u intervjuu za tri državna ruska televizijska kanala koji će biti emitovan danas popodne, naveo da Putin ima veći politički autoritet i bolji rejting, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev predložio je prošle subote na kongresu vladajuće partije Jedinstvene Rusije premijera Putina za kandidata na predsedničkim izborima u martu 2012. godine, a Putin je prethodno saopštio da će Medvedev voditi listu stranke na parlamentarnim izborima u decembru ove godine.

Medvedev je dodao da je "spreman da se angažuje u praktičnim poslovima vlade" a to je protumačeno da će on biti novi premijer Rusije, odnosno da će on i Putin zameniti sadašnje rukovodeće funkcije.

Ruski predsednik je u intervjuu, takođe, odbacio mogućnost da se ishod predstojećih izbora zna unapred.

Putin je predložio Medevdeva (46) 2008. godine za predsednika države pošto nije mogao da se kandiduje za uzastopni treći predsednički mandat.

Reformom Ustava 2008. godine, dužina predsedničkog mandata će od 2012. godine biti šest umesto četiri godine.

Teorijski gledano, Putin (58) bi mogao da se kandidaduje i 2018. i tako ostane na vlasti do 2024. godine.
XS
SM
MD
LG