Dostupni linkovi

Počela kampanja za priznavanje Palestine


Palestinci su danas zvanično počeli kampanju za priznanjanje punopravnog članstva njihove države u Ujedinjenim Nacijama, uz najavu serije mirnih događaja uoči godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN ovog mjeseca.

Oko 100 palestinskih zvaničnika i aktivista okupilo se u kancelarijama UN u Ramali na kratkoj ceremoniji, gdje su objavili plan u pismu poslatom generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.U pismu se apeluje na Bana da svojim "moralnim glasom podrži palestinski narod".

Palestinci su odlučili da zatraže priznavanje nezavisnosti poslije neuspjeha u dvadesetogodišnjim mirovnim kontantima sa Izraelom. Posljednja runda razgovora propala je prije godinu dana.

Palestinci traže priznavanje državnosti na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu, područjima koja je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine. Izrael odbija mogućnost povratka na granice iz 1967. godine.

Iako bi glasanje u Generalnoj skupštini UN imalo uglavnom simboličan značaj, Palestinci vjeruju da bi snažna međunarodna podrška ojačala njihovu poziciju u slučaju nastavka pregovora s Izraelom i izvršila pritisak na jevrejsku državu.

Izrael lobira u međunarodnoj zajednici da se glasanje u UN ne održi, uz ocjenu da mir može biti postignut samo kroz pregovore.
XS
SM
MD
LG