Dostupni linkovi

Libijski konvoj sa zlatom prešao granicu sa Nigerom


Libijski konvoj od 10 vozila sa zlatom i novcem iz Centralne banke Libije u Sirtu prešao je granicu s Nigerom, izjavio je danas portparol Nacionalnog prijelaznog vijeća Abdul Hafiz Goga.

"Deset vozila sa zlatom, eurima i dolarima prešlo je noćas granicu s Nigerom, kod Džufre, uz pomoć Tuarega iz plemena Niger", kazao je Reutersu telefonom, ranije danas, Fati Badža, šef komiteta za politička i međunarodna pitanja Nacionalnog prijelaznog vijeća libijskih pobunjenika.

Badža je izjavio da misli kako su se u konvoju nalazile pristalice Moamera Gadafija koje bježe iz zemlje i dodao da ne može potvrdizti vijest francuskih i nigerskih vojnih izvora da je oko 200 libijskih vojnih vozila ušlo u Niger.

S druge strane, Gadafi je spreman da se bori za povratak na vlast, što je potvrdio danas i njegov portparol Musa Ibrahim, ali izgleda da je veliki konvoj njegovih vojnika dezertirao i prešao granicu s Nigerom, javio je AP."Gadafi je u odličnom zdravstvenom stanju i organizuje se za odbranu Libije", rekao je Ibrahim sirijskoj televiziji El-Rai.

NATO ne traži "odbjegle lidere bivšeg libijskog režima", ponovio je danas portparol alijanse pukovnik Roland LaVua.
XS
SM
MD
LG