Dostupni linkovi

CEBR: Italija će verovatno bankrotirati



Italija će zbog rasta dugova verovatno bankrotirati, dok bi Španija mogla da izbegne ovu sudbinu ako ostvari snažniji privredni rast, saopštio je danas Centar za ekonomska i poslovna istraživanja u Londonu (CEBR).

Cenatar je izradio modele dobrog i lošeg scenarija za obe zemlje i zaključio da je Italiji neophodan veliki privredni rast.

U analizi se navodi da "postoji realna šansa da Španija izbegne bankrot".

Italija za sada funkcioniše u skladu sa planiranim budžetom i obećala je da će eliminisati deficit do 2014. godne, ali je njenoj ekonomiji neophodan značajan podsticaj, pošto je u prvom kvartalu 2011. godine porasla za samo 0,1 odsto.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni juče je u parlamentu rekao da je ekonomija snažna, a banke solventne, ali mnogi ekonomisti veruju da treća najveća ekonomija evrozone neće izdržati dužničku krizu.

CEBR u analizi navodi da ce italijanski dug porasti sa 128 odsto godišnjeg proizvoda na 150 odsto do 2017. godine, ukoliko kamate na njene državne obveznice ostanu iznad šest odsto, a privredni rast bude slab.

Situacija u Španiji je bolja, jer je njen dug znatno manji. Ako bi se ostvario loš scenario, visina duga prema društvenom proizvodu ne bi premašila 75 odsto.
XS
SM
MD
LG