Dostupni linkovi

Spor Vatikana i HrvatskePapa Benedikt XVI naložio je porečko-pulskoj biskupiji da Italijanima vrati samostan Dajla, odnosno imovinu vrednu 25 miliona evra, što Hrvatska odbija.

U Zagrebu ističu da Vatikan zazire u hrvatski suverenitet, nakon što je papa poništio odluku hrvatskog suda i naredio porečko-pulskoj biskupiji da italijanskim benediktincima vrati nešto što je već plaćeno.

Radi se o imovini vrednoj 25 miliona evra, koja uključuje i samostan Dajla i zemljište pored Novigrada.

Ukoliko Italiji ta imovine ne bude vraćena pulska biskupija moraće u narednih godinu dana da isplati 4 milina evra, odlučila je posebna vatikanska komisija.

Tome su se međutim, usprotivili katolički sveštenici u Poreču, koji ne žele da prihvate papin dekret, pa ih je Benedikt XVI po brzom postupku smenio i postavio sveštenika iz Španije na njihovo mesto, od kog očekuje da izvši njegove zapovesti.

Premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor, će o odluci papinske komisije pisati papi.

Posle sastanka s porečko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom, kome su prisustvovali i šef diplomatije Gordan Jandroković i ministar kulture Jasen Mesić, Kosorova je izjavila da su Osimski sporazumi "zatvorena knjiga".

Sporni samostan Dajla, benediktincima je oduzela komunistička vlast, a osamostaljenjem Hrvatske‚ isplaćena im je reparacija.

Uprkos tome, benediktinci nakon nekoliko godina ipak traže povrat imovine, ali to Hrvatska strana odbija.

Benediktinci pak ne odustaju i lobiraju kako u Vatikanu, tako i u Hrvatskoj, gde čak podižu i tužbe.
XS
SM
MD
LG