Dostupni linkovi

Mladić iz zatvora apelovao da ne bude nereda



Fotogalerija Ratko Mladić

RSE

Haški optuženik za genocid i ratne zločine, Ratko Mladić, uhapšen u četvrtak nakon godina bekstva, apelovao je u subotu na javnost da ne bude nikakvih nemira i nereda zbog njegovog hapšenja.

Njegov advokat Miloš Šaljić novinarima je ispred Specijalnog suda u Beogradu u subotu rekao da njegov branjenik ne želi da ga pregledaju zatvorski ljekari i tražio je da ga posete prijatelji, u koje je ubrojao Miću Grubora i Ljiljanu Bulatović.

Šaljić je ponovio svoje tvrdnje koje je izneo i u četvrtak nakon hapšenja, da se Mladić nalazi u teškom psihičkom stanju i da priča nepovezano.

Advokat je naveo da njegovo zdravstveno stanje nije dobro i da je Mladić tražio prisustvo nekoliko doktora kako bi mu bili sanirani problemi sa očima i ustima.

Šaljić je dodao i da je njegovom branjeniku u petak ispunjen zahtjev da dobije jagode, a da će televizor dobiti u ponedeljak.

Mladićev sin Darko takođe je preneo Mladićev zahtev da ne dođe do nereda, te najavio da će u ponedeljak tražiti veštačenje zdravstvenog stanja njegovog oca kako bi se ustanovilo njegovo psihičko stanje pre nego što stigne u Hag.

Video: Snimci iz sela Lazarevo u kojem je uhapšen Mladić, 26. maj 2011

x
Snimci iz sela Lazarevo u kojem je uhapšen Mladić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link
Haški sud (ICTY) u petak je odobrio delimičnu dopunu optužnice protiv optuženog za genocid i ratne zločine Ratka Mladića, kojom se prema objavljenoj sudskoj odluci, dodatno razjašnjavaju i konkretizuju optužbe protiv Mladića.

Međutim, u predloženim dopunama optužnice Mladića tužilaštvo i dalje tereti samo za zločine u BiH, a ne i za ratne zločine u Hrvatskoj, kada je bio komandant 9. kninskog korpusa JNA.

Dopunjena optužnica, "umnogome se poklapa u obimu i strukturi s optužbama" u haškom predmetu protiv Radovana Karadžića, te po oceni tužilaca "omogućava spajanje predmeta protiv Mladića s onim protiv Karadžića".

U predloženoj optužnici Mladića bi se teretilo po 11 umesto 15 tačaka, od čega u dve tačke za genocid i za različite zločine, a otpala bi optužba za zaveru da se počini genocid.

U odluci ICTY-a koju je u petak potpisao sudija Alfons Ori, član raspravnog veća koje će suditi Mladiću, tužiocima se odobrava da podnesu optužnicu s predloženim amandmanima, uz ocenu da su priloženi dokazi zadovoljavajući, odnosno da podupiru verovatnu osudu optuženog ako budu prihvaćeni.

Video: Reakcije Sarajlija na hapšenje Mladića, 27. maj 2011

x
Reakcije Sarajlija na hapšenje Mladića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
Direktan link
Izuzetak je vezan uz incident u "opštinama Bišina i Šekovići u kojem je ubijeno više od 30 bošnjačkih muškaraca, od kojih su neki prethodno bili zatvoreni u zatvoru Sušica", gde je, zbog nedostanih dokaza, sudija Ori odbio odobriti uvrštavanje te tačke u predloženu optužnicu.

Mladića postojeća optužnica tereti za genocid zbog pokolja 8.000 bošnjaka u Srebrenici u juluu 1995., a u odluci ICTY-e se ne precizira na koji bi se zločin odnosila druga optužba za genocid. Druga "baza zločina" za koje postojeća optužnica tereti Mladića je trogodišnja opsada Sarajeva u kojoj je ubijeno 10.000 civila.

Odlukom ICTY-a, tužioci imaju rok od sedam dana da podnese dopunjenu optužnicu protiv Ratka Mladića.

Tadić: Uhapsićemo i Hadžića

U međuvremenu, predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je uverenje da će Srbija, posle optuženog za genocid i ratne zločine u BiH Ratka Mladića, uhapsiti i poslednjeg haškog begunca na slobodi, optuženog za ratne zločine Gorana Hadžića i da će, paralalelno s tom akcijom, biti pojačana borba protiv organizovanog kriminala.

Boris Tadić na konferenciji za novinare na kojoj je objavio da je Mladić uhapšen, 26. maj 2011
"Nakon Mladićevog hapšenja uveren sam da ćemo rešiti i slučaj Gorana Hadžića...ali i da ćemo moći da prebacimo veći deo sredstava sa potrage za ratnim zločincima na borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Tadić Rojtersu.

Doskorašnji najtraženiji haški optuženik Mladić uhapšen je 26. maja ujutru, u selu Lazarevo u okolini Zrenjanina, a Tadić je naveo da je to hapšenje preduslov za istinsko i iskreno pomirenje u regionu.

Tadić nije želeo da govori o detaljima te akcije, ističući da je želja Srbije da se oslobodi balasta i demona prošlosti.

"Verovatnoća hapšenja bila je veoma velika i to se konačno i desilo", naveo je Tadić

Odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine donelo je u petak odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Haškom tribunalu Ratka Mladića, rekao je Mladićev advokat Miloš Šaljić.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da bi Mladić, koji je uhapšen u vojvođanskom selu nakon godina skrivanja, mogao biti izručen najkasnije za sedam dana.

Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda nakon saslušanja rekao da će se u ponedeljak žaliti na tu odluku.

"Pismeno ćemo tražiti da Mladić bude prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u ponedeljak, kada će i sudsko veće odlučivati o tom našem zahtevu", kazao je advokat po završetku Mladićevog saslušanja.

On je naveo da je njegov branjenik odbio da govori u prilog svoje odbrane, odnosno da se brani od optužbi Haškog tribunala, kao i to da njegov klijent nije u stanju da prati suđenje.

"Sudija nam je rekao da su lekari utvrdili da je sposoban da prati suđenje, ali ja mislim da nije. On priča nepovezano i tražićemo nezavisno lekarsko mišljenje", kazao je Šaljić.

Šaljić je kazao i da je Mladić potvrdio da je između 10 i 15 dana bio na mestu na kom je uhapšen ali i da nije hteo da iznosi podatke o tome gde se krio sve vreme.

Iako je prvo saslušanje Mladića u četvrtak bilo prekinuto zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, ono je u petak okončano, a portparol Specijalnog tužilaštva Bruno Vekarić izjavio je da je Mladić potpuno priseban.

"Mladić liči na sebe, samo što je malo mršaviji. Kao i devedesetih godina, imao je potrebu da široko priča o svemu. Zastupao je svoje poznate stavove i često je bio neposredan prema meni. Kada smo završili neformalan deo razgovora, pitao sam ga da li je gledao televiziju, a on je rekao da jeste. Čak je prokomentarisao nastupe tužioca Vladimira Vukčevića. To mi je bilo interesantno", rekao je Vekarić.

Direktor policije Milorad Veljović ocenio je u petak da je posle hapšenja Ratka Mladića situacija u celoj Srbiji stabilna, ali da su mere bezbednosti podignute na viši nivo, pre svega iz preventivnih razloga.

Uprkos zabrani okupljanja, Srpska radikalna stranka zakazala je za nedelju protest zbog hapšenja Ratka Mladića.

Više tekstova o hapšenju Ratka Mladića.

Više tekstova o hapšenju Ratka Mladića.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz pozdravio je u četvrtak uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića i pohvalio Srbiju za njezine napore u uhićenju jednog od posljednjih haaških bjegunaca. Brammertz: Važan dan za međunarodnu pravdu.

I nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazala su da je Srbija i dalje podeljena na one kojima je haški optuženik Ratko Mladić heroj i one koji smatraju da mu treba suditi u Hagu za Srebrenicu, Sarajevo, Manjacu, Keraterm... Kakve su prve reakcije na njegovo hapšenje? Hapšenje Mladića - zatvaranje stranice sramne istorije Srbije.

Vest o hapšenju najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića pozdravljena je iz najznačajnijih evropskih i svetskih prestonica, ali i iz međunarodnih organizacija za ljudska prava. Njegovo hapšnje pozdravila je i organizacija Amnesty International. Evo šta su za Radio Slobodna Evropa neposredno po objavljivanju vesti da je Mladić uhapšen izjavili Sian Jones (Šon Dzons), istraživač Amnesty International za Srbiju i Daniel Serwer, ekspert za Balkan sa vašingtonskog Johns Hopkins instituta. Serwer: Mladić uhapšen u pogodnom trenutku.

Hrvatska politička javnost pozdravlja uhićenje Ratka Mladića i očekuje uhićenje drugog bjegunca – Gorana Hadžića kojeg se traži za ratne zločine u Vukovaru. Dobra vijest za sve, pogotovo za obitelji žrtava u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, prve su reakcije na uhićenje haškog bjegunca Ratka Mladića u Srbiji. Hrvatska pozdravlja uhićenje i pita – kada će Hadžić.

Državne institucije Crne Gore i gotovo sve političke partije pozdravile su hapšenje bjegunca od pravde generala Ratka Mladića zajednički konstatujući da je time eliminasana jedna od ključnih kočnica integracije Srbije u Evropsku uniju. Konačno suočavanje Srbije sa haškim obavezama.

Visoki dužnosnici Kosova pozdravili su hapšenje Ratka Mladića, ističući da kriminalci nikada ne mogu pobeći od pravde. Kosovo o Mladiću: Zločinci ne mogu pobeći pravdi.

Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG