Dostupni linkovi

Cijene nafte u padu


Cijena barela sirove nafte "brent" pala je za skoro dva dolara nakon što je kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al Sabah rekao da OPEK razmatra pojačanje proizvodnje prvi put u protekle dvije godine.

Analitičari navode da će zvanično povećanje proizvodnje nafte naftnog kartela ukazati na njihovu riješenost da zaustave rast cijena nakon nemira širom sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Zbog sukoba u Libiji obustavljena je isporuka oko miliona barela dnevno, što je dvije trećine proizvodnje crnog zlata u toj zemlji, i potrošači očekuju odgovor OPEK-a.

U Londonu cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora pala je na iznos ispod 113 dolara po barelu, ali se kasnije vratila na 114,10 dolara.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 43 centa i sada je 105,01 dolara po barelu.

"U toku su konsultacije o potencijalnom povećanju proizvodnje nafte", rekao je Al Sabah, ali je i dodao da naftni kartel još nije donio odluku da poveća trenutne dnevne kvote proizvodnje.

Iran, koji je trenutno na čelu rotirajućeg predsjedništva OPEK-a, saopštio je da nema potreba za povećanje proizvodnje pošto su zabrinutosti potrošača u vezi sa zalihama uglavnom "psihološke prirode".

Predstavnik Irana u OPEK-u Muhamed Ali Hatibi rekao je da nema nestašice na tržištu i da nema potrebe za uvećanjem dnevnih kvota.
XS
SM
MD
LG