Dostupni linkovi

Pobunjenici žele pregovarati samo o Gadafijevom odlasku


Pobunjenici u istočnoj Libiji odbacili su svaku mogućnost pregovora s režimom Moamera el Gadafija dok on ne siđe sa vlasti i ne ode u egzil, javio je britanski
BBC.

Agencija AP javlja da pobunjenici jačaju odbranu lučkog grada Brege, koji je sa naftim postrojenjima bio meta Gadafijevih snaga i sa zemlje i iz vazduha. U borbama vođenim tokom prethodna dva dana tamo je poginulo najmanje 14 pobunjenika.

Nacionalni libijski savet u odmetnutom gradu Bengaziju zatražio je stranu vojnu intervenciju kako bi se prekinuli vazdušni napadi vladinih trupa.

To opoziciono tijelo, pod vođstvom odmetnutog šefa libijske policije Mustafe Abdela Džalila, saopšilo je da nema prostora za razgovore sa vladom u Tripoliju.

Povod za reakciju bili su izvještaji da je Gadafi jednom od šefova obavještajne službe naredio da pregovara sa pobunjenicima.

"Ako ikakvih pregovora bude, vodiće se oko samo jedne stvari - kako će Gadafi da napusti zemlju ili siđe sa vlasti, kako bi sačuvali živote. Ni oko čega nema da se pregovara", izjavio je Džalilov portparol.

Predsjednik SAD Barak Obama zatražio je da Gadafi podnese ostavku jer je "izgubio legitimitet da vlada".

Međutim, kako javlja AP, Gadafi ne odustaje i pojačano regrutuje najamnike iz drugih afričkih zemalja, a zvaničnik susjednog Malija je rekao da je prošle nedelja 200 do 300 muškaraca iz te države otišlo u Libiju.
XS
SM
MD
LG