Dostupni linkovi

Treća godišnjica nezavisnosti Kosova uz mnoge izazove





(Fotogalerija: Proslave godišnjice nezavisnosti Kosova ove i proteklih godina)


Amra Zejneli

Kosovo je do sada priznalo 75 država sveta, a njegovu državnost je potvrdilo i mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Čestitajući građanima 17. februar, Dan nezavisnosti Kosova, kosovski lideri istakli su da je nezavisnost ispunila vekovne težnje naroda Kosova, te zahvalili međunarodnim prijateljima na podršci koju su dali Kosovu.

Vršilac dužnosti predsednika, Jakup Krasniqi, u obraćanju javnosti kazao je da je proglašenje nezavisnosti ispunilo težnje generacija koje su žrtvovale sebe za slobodu.

“Na ovaj veliki dan, poklanjamo se ispred prolivene krvi u našoj zemlji i nesebičnog truda svih veterana Narodnog pokreta i borbe OVK-a, legendarnog komadanta Adema Jasharija. Čestitam svima 17. februar, Dan Nezavisnosti našeg voljenog Kosova”, rečeno je između ostalog u Krasniqijevoj poruci.

Premijer u ostavci, Hashim Thaçi, izrazio je uverenje da će se nove institucije konstituisati ubrzo, kako bi se nastavile unutrašnje reforme u zemlji i realizovale težnje ka evropskoj integraciji.

“Nezavisnost Kosova je zasluga svakog građanina Republike Kosova. Zahvaljujem i svim međunarodnim prijateljima koji su podržali proces slobode i nezavisnosti. Danas, kada slavimo trogodišnjicu od nezavisnosti, prisećamo se naših žrtava. S poštovanjem i ponosom pamtimo sve one koji su doprineli slobodi Kosova, ratnim veteranima i svima ostalim koji su oslobodili Kosovo, a to su građani Kosova”, kazao je Thaci.

Poboljšati sliku o Kosovu

Ali, i na treću godišnjicu nezavisnosti, Kosovo se i dalje suočava sa mnogim izazovima kao i pre.

Mladu državu, sa iscrpljenom privredom iz prošlosti i visokom stopom nezaposlenosti, ove godine zateklo je još više nevolja.

Kosovo obeležava svoj rođendan sa vršiocem dužnosti predsednika zemlje, vladom u ostavci, raspuštenom Skupštinom, a sledeće nedelje se očekuje kraj ovog političkog vakuma, koji je zahvatio zemlju 2. novembra 2010. godine.

Pored svega, po mišljenju visokih međunarodnih predstavnika, narušen je ugled Kosova, počevši od prevara koje su se desile na prevremenim izborima 12. decembra, ali i zbog nedovoljnih napora u borbi protiv korupcije.

Kosovo ulazi u četvrtu godinu i sa teretom usvojenog izveštaja Dika Martija, izvestioca Saveta Evrope, za sumnje o „trgovini organa od strane bivših visokih zvaničnika OVK-a“.

Sa ovim teretom, očekuje se da Priština otpočne razgovore o tehničkim pitanjima sa Beogradom, u vezi kojih je jedan broj domaćih i međunarodnih posmatrača upozorio da neće biti toliko tehnički koliko se govori.

Ali, kako za domaće tako i za strane faktore, velika važnost najpre pridaje se razvoju demokratije i ekonomije, što predstavlja dva glavna puta kojim bi se poboljšao život građana Kosova i međunarodna slika ove mlade države.

Očekuje se da buduće institucije Kosova, i pored skepticizma o njihovoj održivosti, vode državu ka ispunjavanju obaveza u vezi sa evropskim integracijama, i učine da više ne bude jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nije uključena u "Beli šengen".
XS
SM
MD
LG