Dostupni linkovi

Građani zabrinuti političkom i ekonomskom situacijom


Priština, decembar 2010
Priština, decembar 2010
Većina stanovnika Kosova zabrinuta je zbog ekonomske i političke situacije, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo UNDP na Kosovu. Nezaposlenost, siromaštvo i korupcija su najveći problemi sa kojima se građani Kosova suočavaju. Što se tiče izgleda za normalizaciju međuetničkih odnosa, u ovom slučaju Albanaca i Srba, samo 3 posto ispitanika veruje da su odnosi normalni.

Na osnovu ankete sprovedene u novembru a u kojoj je učestvovalo 1290 građana Kosova, uključujući Albance, Srbe i građane iz ostalih zajednica, njih 67 posto je nezadovoljno ili veoma nezadovoljno političkom situacijom na Kosovu, navodi se u izveštaju UNDP-a.

Prema podacima istraživanja, više od polovine ispitanika je naznačilo da je za ovakvu političku situaciju odgovorna Vlada Kosova (54 %), zatim političke stranke (17%) i EULEX (9%).

Odgovori ispitanika se, međutim, razlikuju zavisno od njihove nacionalnosti. Na primer, veći deo kosovskih Srba misli da je EULEX najodgovorniji za trenutnu političku situaciju.

Atdhe Hetemi, službenik programa za javno mnjenje u UNDP-u, kaže da, ukoliko bi se ova anketa uporedila sa prethodnom anketom iz aprila ove godine, može se zapaziti pad kada je u pitanju zadovoljstvo građana sa radom izvršnih organa.

“Postoji drastičan pad kada je u pitanju koliko su građani zadovoljni s

Za političku krizu ispitanici jednako krive oba vladajuća koaliciona partnera, DSK i DPK.

a predsednikom zemlje, odgovori upućuju na najveći pad zadovoljstva od 2007. godine. Nažalost, zabeležen je i pad zadovoljstva radom sudstva i tužilaštva uopšte”
, kazao je Hetemi.

Što se tiče poslednje političke krize na Kosovu, ispitanici za to jednako krive oba vladajuća koaliciona partnera, Demokratski savez Kosova, sada već Ise Mustafe a ranije Fatmira Sejdijua, i Demokratsku partiju Kosova Hashima Thaqija.

Zabeleženo je da Albanci više optužuju DPK, dok Srbi i ispitanici iz ostalih manjinskih redova za političku krizu optužuju DSK.

Anketirani građani su takođe pokazali da su više nezadovoljni ekonomskom nego političkom situacijom na Kosovu.

Mito i korupcija


Rezultati pokazuju da je 72% ispitanika nezadovoljno ili veoma nezadovoljno ekonomskom situacijom, a većina njih za to ponovo krivi Vladu Kosova (njih 71%).

U vezi sa tim, skoro polovina stanovnika Kosova ne veruje da će se ekonomska situacija ubrzo poboljšati. Optimizam za poboljšanje postoji tek nakon dve godine.

Okružni sud u Prištini; sudovi su, prema istraživanju, među institucijama sa navišim nivoom korupcije.
Najvažniji problemi sa kojima se stanovnici Kosova suočavaju su nezaposlenost, siromaštvo i korupcija.

Ispitanici su naveli, kada je u pitanju zapošljavanje, obrazovanje malo igra ulogu u tome. Oko 31% stanovnika veruje da su porodične veze, ipak, najbitniji faktor za zapošljavanje, a zatim i davanje mita, kazao je Hetemi.

“Većina ispitanika je odgovorilo da privatan sektor vrši fer regrutovanje uposlenika, a zatim i međunarodne institucije. Samo 4% ispitanika je odgovorilo da Vlada Kosova i uopšte javni sektor kao što su Pošta i Kosovska energetska korporacija (KEK) upošljavaju na osnovu traženih kriterijuma”
, kaže Hetemi.

Što se tiče mišljenja ljudi o korupciji velikih srazmera, KEK, Kosovska agencija za privatizaciju i sudovi su institucije sa najvišim nivoom korupcije.

U istraživanju su takođe uključeni izgledi za normalizaciju međuetničkih odnosa između Albanaca i Srba.

Samo 3% ispitanika veruje da su ovi odnosi normalni, dok oko jedna trećina smatra da će se ovi odnosi normalizovati tek u daljoj budućnosti. Oko 27 posto ispitanih Srba kažu da se odnosi nikada neće poboljšati, a tako misli i 17 posto albanskih ispitanika.

Inače, u ovo istraživanje bilo je uključeno 830 Albanaca, 230 Srba od kojih je skoro polovina sa severa Kosova, i 230 građana iz redova ne-srpskih zajednica. Anketa je sprovedena u novembru mesecu.

Mytaher Haskuka, rukovodioc Ureda za politiku i istraživanja u UNDP-u, je kazao je da će rezultati ove ankete biti razmatrani dalje kako bi se našlo rešenje problema u zajednicama.

“Komponenta ovog javnog istraživanja jeste i rad sa raznim javnim i vladinim institucijama, kako bi se analizirali problemi koji proizilaze iz ovog izveštaja, i kako bi se došlo do preporuka o tome kako da se prevaziđu problema i šta se može uraditi u tom smeru”
, kazao je Haskuka.
XS
SM
MD
LG