Dostupni linkovi

U Srbiji 12 ljudi umrlo od H1N1


Ove sezone u Srbiji je registrovano 12 smrtnih slučajeva kod kojih je dokazan virus gripa, a riječ je o licima starosti od 27 do 74 godina.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" saopšteno je da je među preminulima 11 osoba nevakcinisano, dok je za jednu osobu nepoznato da li je primila vakcinu.

Šef Odjeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje "Batut" Dragana Dimitrijević rekla je da su prijavljene epidemije gripa među stanovništvom na teritoriji Beograda, Pirotskog okruga i teritorije Vojvodine.

"Osam umrlih osoba pripadalo je grupama stanovništva pod povećanim rizikom - hronična oboljenja pluća, srca, šećerna bolest i izrazita gojaznost", rekla je Dimitrijevićeva i dodala da je desetoro oboljelih u teškom stanju i nalaze se u jedinici intenzivne njege.

Dimitrijevićeva je ocijenila da je incidencija iznad praga za epidemijski period i da se registruje srednja aktivnost virusa gripa.

Ukupan broj prijavljenih, laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa AH1N1 u Srbiji je 141, saopšteno je iz Instituta "Batut".
XS
SM
MD
LG