Dostupni linkovi

Bivši evropski lideri traže sankicije za IzraelGrupa od 26 bivših evropskih lidera pozvala je uvođenje oštrih mjera protiv Izraela, zbog politike naseljavanja okupirane Zapadne obale i odbijanja da se poštuje mđunarodno pravo, prenijeli su u petak izraelski mediji.

U pismu, upućeno rukovodstvu Evropske unije i vladama 27 zemalja članica, potpisnici, uključujući bivše šefove država, ministre i predsjedavajuće evropskih organizacija, kritikuju politiku Izraela. Oni ističu da jevrejska država " kao i svaka druga zemlja" mora osjećati posljedice i platiti cijenu za kršenje međunarodnog prava.

Pismo su potpisali Havier (Javier )Solana, bivši visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, bivši njemački predsjednik Rihard von Vajceker (Richard von Veizaker) i kancelar Helmut Šmit (Schmidt), bivši premijer Španije Felipe Gonzalez, bivši talijanski premijeri Romano Prodi i Đulijano (Giuliano) Amato, bivša predsjednica Irske Meri (Mary) Robinson, između ostalih.

Izraelski list Haaretz podsjeća da je pismo bivših evropskih lidera uslijedilo nakon što su Brazil i Argentina priznali palestinsku državu u granicama prije rata 1967. godine, kada je osvojena Zapadna obala s istočnim Jerusalemom i pojas Gaze.

Prethodno su takođe američki zvaničnici saopšili da odustaju od pritiska na Izrael da produži moratorij na gradnju u jevrejskim naseljima kako bi se nastavili direktni mirovni pregovori s Palestincima koji su u zastoju od 26. septembra, otkako je istekao rok zamrzavanja podizanja novih kuća za Jevreje.

Potpisnici pisma, prema pisanju izraelskih medija, podržavaju palestinske napore da zadobiju međunarodnu podršku za priznanje kao alternativu pregovorima koji su u ćorsokaku. Oni ističu da Palestinci neće biti u stanju da sami, bez političke i ekonomske pomoći, osnuju državu. Zato pozivaju EU da odigra efektivnu ulogu u odnosu na SAD i Izrael.

Oni traže i da se zamrzne odluka o unapređenju nivoa odnosa s Izraelom dok se ne zamrzne izgradnja neselja i na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalemu i da se zabrani uvoz proizvoda iz jevrejskih naselja i primora Izrael da plati većinu pomoći potrebne Palestincima.
XS
SM
MD
LG