Dostupni linkovi

TV Slovenija: Milan Kučan specijalni izaslanik EU u BiH


Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan imenovan je za specijalnog izaslanika te zemlje za BiH, javila je Televizija Slovenija pozivajući se na nezvanične izvore.

Televizija Slovenija javila je da je slovenačkoj vladi funkciju specijalnog izaslanika predložila EU, kao i da bi Kučan trebalo da bude zvanični predstavnik Evropske komisije ili EU, a dužnost bi obavljao u Sloveniji.

U kabinetu predsjednika slovenačke vlade sinoć je agenciji STA rečeno da "nezvanične informacije ne komentarišu", dok je bivši predsjednik Milan Kučan agenciji rekao da ne zna šta je usvojila vlada.

Slovenački premijer Borut Pahor rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je sa bivšim predsjednikom države "razgovarao o saradnji".

Kučan, koji informaciju nije ni porekao ni potvrdio, agenciji STA je rekao da je "u više navrata sa mnogima razgovarao i o situaciji u BiH".

Portparol Delegacije EU u BiH Zora Stanić potvrdila je ranije Srni da je Evropska komisija, nakon prethodno poništenog konkursa, obnovila konkursnu proceduru za izbor novog šefa ove evropske institucije u BiH.

Ona nije mogla precizirati do kada će konkurs biti otvoren, niti otkriti druge detalje, kao ni komentarisati medijske tvrdnje o tome da bi moglo doći do određenog prenošenja nadležnosti sa specijalnog predstavnika EU u BiH na šefa delegacije EU.
XS
SM
MD
LG